Veden säästö näkyy vastikkeessa

Taltuta kylpyhuoneen vesipeto

Kerrostaloasukas kuluttaa Suomessa keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa ja rivitaloasukas keskimäärin 140 litraa vuorokaudessa. Vedenkäytön tavoitetaso on 100 litraa vuorokaudessa, joten omaan vedenkulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kun kaikki ottavat taloyhtiössä vastuun veden järkevästä käytöstä, säästö näkyy vastikkeessa.

Älä lotraa! – käytä vettä järkevästi

Eniten vettä kuluu peseytymiseen, 60 litraa vuorokaudessa. Vaikka suihkussa käynti on usein miellyttävä rentoutumishetki, voi vettä silti säästää. Hana kannattaa sulkea hiustenpesun ajaksi, eikä liian kuumaa suihkua ole hyvä ottaa. Siitä kärsivät sekä iho että luonto. Myös hampaiden pesun yhteydessä kannattaa välttää turhaa lotraamista. Yksi mukillinen vettä riittää hyvin.

5 minuutin vai 10 minuutin suihku? Suihkusta tulee normaalisti 12 litraa vettä minuutissa. Jos asukas käy joka päivä 5 minuutin suihkussa, vettä kulu viikossa 420 litraa. Vuodessa vettä kuluu 22 000 litraa. Se maksaa noin 180 euroa.

Jos asukas käy joka päivä 20 minuutin suihkussa, vettä kuluu viikossa lähes 1 700 litraa. Vuodessa vettä kuluu lähes 88 000 litraa. Se maksaa noin 730 euroa.

Vuotavat hanat saattavat olla merkittävä yksittäinen vedenkulutukseen vaikuttava asia. Huoltoyhtiölle kannattaa ilmoittaa heti, jos huomaa joko vesihanan tai WC-pöntön vuotavan. Jatkuva vuoto saattaa aiheuttaa jopa tuhansien eurojen lisälaskun, mikä näkyy kaikkien yhtiövastikkeessa. WC:n pienenkin vuodon voi helposti testata asettamalla vessapaperinpalan pöntön sisäpuoleiselle takaseinälle ja seuraamalla, kastuuko se.

Pese pyykit aina hoito-ohjeen mukaan

Pyykkiä pestessä tärkeintä on kiinnittää huomiota tekstiilien hoito-ohjeisiin ja pyykin likaisuusasteeseen sekä pesulämpötilaan: arkipyykille riittävät hyvin eko- ja lyhytohjelmat. Huomioi myös, että pyykkäyksen sähkönkulutus puolittuu, kun pesulämpötila laskee 60 asteesta 40:een. Muista lisäksi pestä ainoastaan täysiä koneellisia ja annostella pesuainetta annosteluohjeen mukaan.

Muista!

  • Älä lotraa!
  • Sulje suihku hiuksia pestessäsi ja käytä hammasmukia.
  • Ilmoita vuotavasta hanasta tai pöntöstä heti huoltoyhtiölle.

Arvioi pyykin likaisuusaste, ja valitse ohjelma likaisuuden ja tekstiilien hoito-ohjeen mukaan.

Comments are closed.